Защо на българите в Румъния им е отнета църквата

    Мирен протест срещу фактическото отнемане на българската църква в Букурещ предприе днес ВМРО. Вече втора година българите в Букурещ и цяла Румъния са оставени без свой храм, което е грубо нарушение на църковните канони. Нарушава се принципът на равнопоставеността в църковните взаимоотношения между двете православни църкви – след като Румъния има своя църква в центъра на София.

    Заместник-председателят на ВМРО Костадин Костадинов и организационният секретар Юлиан Ангелов поведоха днес в 12.30 ч. членове и симпатизанти на Организацията пред румънската църква в София на ул. „Цар Борис I”.

    Протестиращите развяха националния трибагреник и знамена на ВМРО в знак на протест срещу пасивността на българското правителство и църковни институции по казуса с отнетата в Букурещ българска църква. Ако тази пасивност продължи, ние ще преминем към ефективна окупация на румънския църковен имот в София, категорични бяха от ВМРО и обясниха, че днешният протест е предупреждение.

    Щом българите в Букурещ нямат храм, редно е и в София да няма румънски, е позицията на ВМРО. Вместо румънския надпис над вратата на църквата, протестиращите бяха окачили плакат с надпис „Православен български храм „Света Троица”. Лице, представило се за румънски консул, се покачи на стол, за да скъса плаката. Той заяви пред присъстващи журналисти, че ако някой е искал да протестира по този въпрос, трябвало да го направи на друго място – пред Патриаршията например – а не пред неговата резиденция, като посочи сградата на църквата. Уточни още, че зад оградата територията била на Република Румъния и заяви, че няма отношение към протеста и не може да каже нищо повече.

    Въпросната ограда и имот на консулството граничат с румънската църква, която днес беше затворена. Двама полицаи преместиха протестиращите, от входа на църквата на тротоара и казаха, че според тях нямало официално разрешение за подобен протест. Личната карта на зам.-председателят на ВМРО Костадин Костадинов бе взета от полицията за проверка.

    Каква е историята на скандала – вижте тук

    http://vmro.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=1521:2010-12-09-12-32-45&catid=3:blog&Itemid=6

    http://vmro.bg

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *