FIAT може да напусне Италия

    Ръководството на Fiat смята, че за дружеството би било изгодно да затвори губещите си заводи в Италия. От настоящите 2 милиарда евро оперативна печалба италианските фабрики не са донесли и едно евро, признава главният изпълнителен директор.

    Ръководителят на Fiat, Серджо Маркионе в ефира на италианската  телевизия разкритикува производителността на труда в заводите на компанията в Италия.

    По думите му, предприятията работещи в Италия  са неефективни и неконкурентни, а концернът ще работи по-добре без тях, съобщава Ройтерс.

    „Нито едно евро от планираните 2  милиарда евро печалба не идват от Италия, – призна  главата на компанията, говорейки в програмата «Che tempo che fa» на италианската телевизия.

    “ Fiat може да направи повече, като елиминира Италия от резултатите. Не можем да продължаваме да се запазваме губеща дейност. „

    Сега   производителността на труда в заводите Fiat в Италия, произвeждащи  автомобили с марките Fiat, Lancia и Alfa Romeo, е около 4 пъти по-ниска, отколкото в заводите в Полша, пише вестник „La Reppublica. Пет италиански фабрики Fiat произвеждаt 650 000 автомобила годишно с 22 080 работници и служители – средно по 29,4 автомобила годишно на човек.

    В същото време делът на завода в Полша, където се произвеждат моделите  Fiat 500 и Panda е по 100 коли на човек,  а в  бразилските   заводи се произвеждат средно по 77.6 коли на година на човек, което е двойно повече отколкото в италианските фабрики.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *