Йошка Фишер нарече "Южен поток" ненужен за Европа

    „Южен поток“, който трябва да свързва Русия със страните от Южна и Централна Европа, не е в  интерес за европейските страни. Такова мнение е изразил бившият външен министър на Германия Йошка Фишер.

    В момента Фишер е консултант в международния консорциум Nabucco Gas Pipeline International, който изгражда газопровода „Набуко“ – основният конкурент на „Южен поток“.

    Според Фишер, недостатъкът на руския проект е, че той не предвижда разнообразяване на източниците, от които Европа ще получи газ. Вследствие на това, казва Йошка Фишер, „от икономическа гледна точка, този проект няма смисъл, но от политическа гледна точка не е в интерес на Европа.“

    Газопроводът проекта „Южен поток“ е разработен  от руската компания „Газпром“  , заедно с италианската ENI през 2007 година. През 2009 г. към него се присъединява френската компания Electricite de France (EdF). Подводната част на газопровода ще минава по дъното на Черно море.

    „Набуко“  трябва да свърже Централна Азия, Турция и Централна Европа, заобикаляйки Русия, като по този начин се намали зависимостта на европейските страни от руския газ.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *