Фидел Кастро призна краха на кубинския модел

    Бившият комунистически лидер Фидел Кастро призна, че „Кубинският модел“ –  формата  на управление в островната държава – вече не работи така, както е бил  замислен. Това Кастро заяви в интервю с журналиста  от The Atlantic  Джефри Голдбърг в отговор на въпроса за целесъобразността на кубинска форма на социализъм в други страни. Извадки от интервюто е публикувано в блога Голдбърг.

    Запитан за възможността за износ на икономическия модел на Куба, 84-годишният политик заяви, че „Кубинският модел (вече) не е подходящ дори за нас.“

    Според журналиста, тези думи толкова са го шокирали, че той е бил принуден да поиска обяснения от преводача Джулия Свейг, предаде ИТАР-ТАСС. Тя пояснила, че Кастро „не отрича  идеята на (Кубинската) революция“, а има предвид, че държавата в „кубинския модел“ „има твърде голяма роля в икономическия живот на страната“.

    Запитан за логиката на своята позиция относно разполагането на оръжия и необходимостта от ядрен удар срещу САЩ, Кастро заяви, че е променил своята гледна точка. „На фона на всичко, което видях и чух, разбира се, това съвсем не си струва“ – заяви Кастро.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *