Франция: експулсирането на циганите започна

    Днес със самолети от Франция в Румъния ще бъде изпратена  първата група от цигани, съобщава на читателите на  La Repubblica кореспондентът Анаис Аджинори. „От Roissy в Букурещ ще излети първият самолет. Утре ще е другият полет, а следващата седмица за  София.

    Графикът на експулсиране е готов до края на септември, като не  говорим за връщане от лятна ваканция. Започва голям лов на цигани. Жените и децата са принудени да събират вещите си, каравани с автомобили  се събират в покрайнините на града. От началото на август са  демонтирани над 50 незаконни лагери.  През следващия месец в Румъния и България ще бъдат изпратени над 600 души. Почти винаги става дума за граждани на страни от ЕС, но тези, за които казват, че живеят „в нелегалност“ – пише изданието.

    ЕС и ООН предупредиха френските власти: „Вие трябва да спазвате правилата за свободно движение и пребиваване.“ Френското правителство отговори, че действа  „в съответствие с  „европейските правила „, като на всеки възрастен ще даде по 600 евро, а на децата по 100. Париж дори се съгласи да се срещне с представители на румънското правителство, а операцията за връщането на ромите продължава с ускорени темпове, пише авторът.

    Действията на френското правителство и на президента Саркози са критикувани в чуждестранни и национални медии. По този начин, британските „Таймс“ сравнява разрушаването на ромски лагери с  действия, които са от методите на Гестапо. В броя си от вчера вестник „Монд“ публикува статия, озаглавена „Любовта към себе си и омраза към другите“. Но президентът не смята да отговори на тези нападения: той е убеден, че   може да мобилизира своите избиратели за изборите през  2012 г.

    „Националният дебат не винаги отговаря на действителността и местни проблеми. Както изглежда, Саркози е взел предвид този фактор, когато е замислил да  изпрати  у дома в средата на август на стотици семейства  пред обективите на  фотоапаратите и камерите „- пише вестникът.

    Източник: La Repubblica

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *