Суперавтобус ще се движи на 4 метра над пътя

    Вижте снимката на този необикновен китайски автобус. Китайската компания Shenzhen Hashi Future Parking Equipment Co., Ltd предлага алтернативно решение на проблема с градския транспорт, като моделът бе показан на 13-то Международно изложение за високи технологии в Пекин (13th Beijing International High-tech Expo), проведено  през месец май тази година.

    Предложеното транспортно средство  по-скоро повече прилича на  трамвай, издигнат над пътя. Височината му  е 4.5 метра, а под него могат да се движат свободно други превозни средства, с височина до 2 метра. Задвижван от електрическата енергия, произведена от слънчеви панели, този автобус движещ се с 60 км / ч, ще бъде в състояние да вози 300 пътници, без да  блокира трафика.
    Ролята на акумулаторна батерия е поверена на суперкондензатори, които ще се зареждат само в момента на слизане и качване на пътниците на спирките. Акумулираната енергия ще бъде достатъчна за преодоляване на разстоянието до следващата спирка, като по този начин премахва необходимостта от проводящи релси под напрежение, така както е в метрото. При движението допълнителна енергия ще се получава от слънчеви панели, разположени върху покрива на автобуса.

    В близко бъдеще ще заработи експериментална линия на този необикновен автобус, която ще бъде разположен в района Mentougou в Пекин. Изграждане на пътя с дължина 40 км и самото превозно средство, ще струва на данъкоплатците в Китай около 500 милиона юана (около 74 милиона долара). Но тази сума е само 10% от стойността на подземни линии със същата дължина.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *