Как и защо България разрушава проектите на Путин на Балканите

Под това заглавие агенция РЕГНУМ от Русия публикува обширен материал за провала на неизгодните за България енергийни проекти, които според изданието, са били разрушени от правителството на ГЕРБ и лично от премиера Бойко Борисов. Тук публикуваме със съкращения анализа на РЕГНУМ.

Много преди изборите за Народно събрание на България през юли 2009 г. и идването на власт на дяснопопулисткото правителство на Бойко Борисов (ГЕРБ), експертите прогнозират, че основният показател за отношението на новия кабинет към сътрудничеството с Русия ще бъде решението му по трите ключови съвместни енергийни проекти.

А Регнум следеше отблизо развитието на този въпрос, като неговите експерти дадоха много лоша прогноза за бъдещето на трите енергийни проекти, в случай на изборна победа ГЕРБ .

Същата агенция на 11-ти юли 2009 г. на първо място сред всички руски медии публикува разпореждането на Борисов действително да се замразят за по-нататъшно изпълнение  енергийни проекти, в договарянето, на които с България и Гърция е инвестирал своя личен авторитет тогавашния президент Владимир Путин Русия, които за дълго са примери за брилянтната му енергична външна политика.

По-нататък анализаторът Василий Каширин се спира на хронологията около отказа, като не пропуска да спомене и посещението на шефа на ЦРУ в България Леон Панета, умело подчертавайки вероятната му връзка със събитията, същевременно отричайки такава.

Главният акцент на анализаторът все пак се свежда до това, че сега Борисов разрушава онова, което предишният премиер Станишев грижливо е създавал. Авторът изказва и твърдението за неизбежно връщане на лявото управление в България, което обаче едва ли ще успее да възстанови разрушеното доверие между двете страни.

По-нататък Каширин дори нарича изказването на външния министър на България Николай Младенов лицемерно:

С оглед на действията на Борисов и служители на българското Министерство на външните работи не може да не възприемем като фалш  думите на министъра Николай Младенов, който казва, че руско-българските отношения имат голям потенциал и без енергийни проекти. Според Младенов, отношенията между двете страни са много добри на всички нива.

http://www.regnum.ru

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *