До 40 години рибите в океана ще изчезнат

    Към 2050 г. светът може да се сблъска с пълното унищожаване на рибата с промишлено значение, ако не бъдат предприети съществени реформи в системата на рибната промишленост.

    Тази мрачна прогноза е на еколози, представена в тазгодишния доклад на Програмата за околна среда на ООН (UNEP).

    В документа, изготвен от Програмата за околна среда и независими експерти, се разглеждат различни аспекти на влиянието на търсенето върху основните природни ресурси, като енергоносителите, питейната вода и др. на състоянието на околната среда.

    Неговите автори посочват, че в резултат на дейността на постоянно развиващия се сектор на риболовството за търговски цели, запасите от риба на планетата са спаднали с 30 на сто.

    Еколозите смятат, че сега обемът на улова на риба превишава с 50-60 на сто допустимите норми. В доклада се отбелязва, че рибната промишленост пряко или косвено осигурява около 170 милиона работни места, а непосредствено в риболовството са заети над 35 милиона души.

    Авторите на доклада предупреждават, че ако не бъде незабавно преразгледана политиката по отношение на риболовната индустрия, увеличаването на запасите на риба, развитието на рибни развъдници и опазването на околната среда, то през следващите 40 години рибата с промишлено значение ще изчезне.

    Експертите подчертават, че става въпрос за екологична и икономическа заплаха, тъй като за над два милиарда жители на Земята, от които основната част живеят в бедни страни, рибата е основен хранителен продукт и основен източник на животински белтъчини.

    http://www.dnes.bg

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *