За първи път в Германия: мюсюлманка стана министър

    Айгюл    ЙозканЗа пръв път в Германия жена от мигрантските среди ставаминистър. Юристката от турски произход Айгюл Йозкан поема социалните грижи и интеграцията в кабинета на федерална провинция Долна Саксония.

    Айгюл Йозкан може да донесе късмет на долносаксонския министър-председател Кристиан Вулф. Защото 38-годишната е атрактивна, млада, амбициозна. И е мюсюлманка. „Гледам на назначението ми много положително, защото то е сигнал, че в Долна Саксония мигрантите, преселниците от чужбина имат равни шансове с останалите. Аз имах привилегията да получа много, много добро образование в Германия. Резултатът е сега налице и затова искам да покажа на младите, че старанието наистина си струва“, казва Айгюл Йозкан.

    Кариерата й е стремглава

    Родителите на Йозкан пристигат през 60-те години от Турция в Германия. Тя израства в Хамбург и завършва право. Политическата й кариера е стремглава: Айгюл Йозкан встъпва в Християндемократическия съюз /ХДС/ през 2004 година. 4 години по-късно е депутатка в хамбургския местен парламент, малко по-късно е избрана в партийното председателство на провинцията.

    презЗа първи път в Германия: мюсюлманка стана министър | Европа | Deutsche Welle | 21.04.2010.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *