В Тихия океан намериха най-древната форма на живот

    Смятаната за напълно изчезнала древна форма на живот на Земята –  дишащи азот микроби – са  намерени от международна научна експедиция, предаде ИТАР-ТАСС. Няколко големи области на обитаване на  тези микроби се намират на голяма дълбочина в Тихия океан, на запад от Латинска Америка.

    До тези живи организми, намиращи се под голямо налягане на водната маса не достига слънчева светлина. Те се хранят с разтворените  в океана сулфиди и дишат азот, казват учените.

    Според чилийски лидер експедицията проф. Виктор Галардо „става дума за такива форми на живите организми, които са съществували на Земята преди около 3 млн. години са оцелели до днес. Колониите на микроорганизмите са подобни на тези екосистеми, които са съществували на Земята в периода от 2.5 милиарда до 650 милиона години назад.

    От своя страна проф. Рон O’Дор от Канада съобщи, че микробите имат „най-древните известни форми на ДНК.“ В експедицията, открила микробните край бреговете на Еквадор, Перу и Чили, и известна като „Преброяване на морския живот“ са работили над 2 хиляди учени от 80 страни по света.

    Тяхната задача е била да се намерят нови видове морски животни и микроорганизми. Проектът бе реализиран в рамките на 10 години, неговото завършване се очаква през октомври 2010 година. Според преброяването в океана живеят квинтилион – 1.000.000.000.000.000.000.000.000.000. 000 – микроби. Ако сравните теглото им с най-тежкото животно, се оказва, че те се равняват на 240 милиарда африканските слонове, пише вестник The Daily Mail.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *