Апокалипсис сега. Очаква ли ни ледников период?

    И така. Вулканът Ейяфятлайокутл всяка минута изхвърля в горните (сега и в долните) слоеве на атмосферата хиляди тонове пепел. Освен това, тази пепел, според сезона (засега) ветровете постепенно разпространяват навсякъде. И дори ако ние не виждаме ситната пепел, висяща над нас, това не означава, че тя не е там.Висейки във въздуха, тя ще бъде там още няколко години, постепенно разпръсквана от вятъра. Общото намаляване на температурата в северното полукълбо може да бъде много малко – ако се вземе за пример само слънчевата радиация. Но най-опасни последици са от това, че една значителна част от пепелта се установява във високите ширини – полярните ледове, включително Гренландия.

    В резултат на това ще последва рязко увеличаване на топенето на северната ледена шапка на планетата. Студената прясна вода ще спира топлото течение Гълфстрийм – отоплението на Европа. Следващата зима ще бъде много по-студена от предишната и това е най-вероятният сценарий. Съответно, Европейските страни ще бъдат принудени да купуват гориво в много по-големи количества, отколкото преди, и според прогнозите търсенето на газ ще нарасне с 20-30 на сто.

    Европейски страни с какво ще плащат? И по-рано в резултат на евро-глобализацията, икономиката се задъхваше, а сега след края на кризата и вулканичното спиране на въздушния транспорт – ще бъде още по -тежко на всички.

    И не може да се мисли, че вулканът влияе само на пътниците, които не са пристигнали навреме – всички ще страдат. Вече поради трудностите на авиокомпаниите спряха работа най-големите производители на автомобили в Япония и Германия, като БМВ например. На практика спря доставката на цветя, като всичко това в един или друг начин е свързано с въздушния транспорт. Огромни загуби в туристическата индустрия. us наближаващата зима и предстоящото замразяване на културите. Това е малка ледникова епоха.

    Да се надяваме, че е малка…

    и още по темата :

    От вулкана Ейяфятлайокутл започна да излиза пара. Какво следва? Снимки.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *