Анджела Дейвис отдавна не е комунистка

От двете страни на Атлантическия океан в наши дни, по-възрастното поколение помни събитията преди 40 години. През октомври 1970 г. целият свят, благодарение на комунистическата пропаганда, разбра коя  е тази Анджела Дейвис. Американска комунистка, защитник на човешките права, по фалшиви обвинения влиза в затвора, а в соцлагера се превърна в символ на борбата срещу капитализма.

Някога модерната в соцреализма прическа „ала Дейвис“ тя не носи много отдавна.

Но и сега около нея като че ли кипи революция. В сърцето на капитализма – Ню Йорк – Дейвис, както и преди, е срещана в най-добрите традиции на комунистическите конгреси: с изправяне на крака  и постоянни овации. Макар , че партийния си билет за членсто в американската компартия тя захвърля още през 1991 година.

„Аз   промених из основи своите възгледи. Времето минава и научаваме неща, които преди това не сме знаели. Но аз все още съм против капитализма, при това аз  не съм член на Комунистическата партия. Ако искате, аз съм комунист с малка буква или социал-демократит. Аз и сега  правя едно и също, само че с различен акцент „- признава защитникът на човешките права Анджела Дейвис.

Какво е социална несправедливост, Анджела Дейвис разбира  още в  детството. Тя е израснала в Алабама, сред табели: „само за бели“. Но способността и таланта и позволяват да   получи  отлично образование, не само в САЩ, но и в Германия и Франция.

След завръщането си в Щатите, Анджела Дейвис започва работа като преподавател в Университета на Калифорния и е решена да се изправи  срещу системата.

Губернатор на Калифорния по това време  Роналд Рейгън. Той смята комунизма за зло и уволянва Дейвис, въпреки протестите на студентите.

loading...

Post Comment