Москов: Възможно е догодина да имаме 50 болници по-малко

Предварителните разчети за размера на основния пакет на НЗОК ще бъдат готови в края на юни, каза в предаването „Преди всички“ министърът на здравеопазването д-р Петър Москов. Той уточни, че няма да има преминаване на заболявания от основния към допълнителния пакет на Националната здравноосигурителна каса.

Пациенти, включени в листа на чакащите, няма да се прехвърлят от година на година, увери министърът, във връзка с разделянето на основен и допълнителен пакет на Касата, като допълнителният пакет е свързан с планов прием:

Това е практика в 80 на сто от европейските държави. Там има ясен, максимален срок, в рамките на който, спрямо определено заболяване, вие трябва да бъдете приет в лечебно заведение, когато за това има нужда. Навсякъде в тези държави здравните показатели на населението са по-добри от българските. Проблемът не е в това. Проблемът е какво точно се случва, когато ни приемат в болница, и за какво точно плащаме от здравните си вноски, т.е. за излекуване или за преминаване през болницата.

Здравният министър посочи, че от догодина пациентите няма да доплащат за болестите, които са основните причинители на ранната смъртност, увеличената инвалидизация и други социалнозначими заболявания:

Доплащането в болниците, което съществува сега за всяка една патология, ще бъде премахнато именно за тази група заболявания. Независимо от нашия финансов статус, дали сме бедни или богати, за тези заболявания нашето единствено задължение е да бъдем здравно осигурени.

Министърът на здравеопазването заяви, че всеки редови лекар ще подкрепи здравните реформи, а всеки самозабравил се феодал в държавна болница ще каже, че се нарушава доброто състояние на здравеопазването.

По думите му спестените пари от съкращаването на администрацията от здравните заведенията в карето около „Александровска болница“ ще отидат за медицинските работници и пациентите:

Тези девет болници, през собствените си ръководства, ще формират общо административно звено, което ще намали административните разходи на всяка една от тези болници между половин и един милион лева и тези пари, които са изработени от медицинския персонал, ще останат в болниците, но не за заплащане на администрация или различни проекти за строителство, а ще останат за лечение на пациенти и възнаграждения на персонала.

От следващата година ще имаме с 50 болници по-малко, ако парламентът приеме предложените промени в Закона за лечебните заведения, каза още д-р Москов. С промените Здравната каса ще получи и правото да избира с кои болници да сключва договор, според реалните потребности на населението.

Той посочи, че за поредна година фирмите-доставчици на ваксини извиват ръцете на здравното министерство, но министър е уверен, че решение на проблема може да се намери. Той е категоричен, няма да работи под натиска на фирми.

http://bnr.bg/post/100552634/petar-moskov-vazmojno-e-dogodina-shte-imame-50-bolnici-po-malko

loading...