Нобелов лауреат се подложи на евтаназия

nobelВ Белгия почина известният биохимик Кристиан де Дюв, който през  1974 г. получи Нобелова награда за физиология и медицина.  95-годишният Нобелов лауреат бе тежко болен и е помолил лекарите за евтаназия, която бе изпълнена в  събота.

Белгийският вестник Le Soir публикува последното му интервю, в което известният цитолог и биохимик обявява предстоящата си смърт.

„Би било твърде силно да кажа, че смъртта не ме плаши, но аз не се страхувам от това, което ще се случи после, защотo аз съм невярващ. Когато ме няма, аз просто ще изчезна и няма да остане  нищо.“ – казва ученият, който е последният от останалите живи белгийски лауреати.

Де Дюв  бе член на Кралската академия по медицина и белгийската академия на науките. Той се занимава изследването на биохимията на инсулина и глюкагона. Ученият открива лизозомите – вътреклетъчни образувания, съдържащи различни ензими, необходими за навременното унищожаване и подновяване на клетъчните структури, за което  му бе връчена Нобеловата награда за физиология и медицина.

През последните десет години от живота си, Кристиан де Дюв се проявява като мислител, загрижен за развитието на света, който, от негова гледна точка, се е засилил безумно към стената заради „генетичния егоизъм“ на лица и групи от хора, които не могат да рационално да видят, какво трябва да се направи в дългосрочен план, за да се гарантира оцеляването на планетата.

Според „Интерфакс“, той не е изключвал в  средносрочен план края на човечеството, във формата, в която е  днес. Като професор в Католическия университет, той се дистанцира от официалната църква, която на моменти остро критикува.

loading...

Post Comment