Лавров: Светът преживява безпрецедентен преходен период

 Промените, които се случват в света, са безпрецедентни по своя мащаб и ще доведат до нов баланс на силите. Това заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров по време на пресконференция, посветена на  дейността на министерството през изминалата година.

„Като цяло изглежда, че светът преживява безпрецедентен по исторически стандарти  преход, който се придружава с пренареждане на геополитическия пейзаж, както и до формирането на нов баланс на силите“ – цитира RBC думите на министъра. Според Лавров, се наблюдава тенденцията да се „действа със сила, да се решават свои  проблеми за сметка на другите.“

В отговор на въпрос за отношенията между САЩ и Русия, министърът каза, че „презареждането“ не може да продължава вечно, в противен случай това ще доведе до „повреда в системата.“ Министърът на външните работи отбеляза, че първоначално лидерите на двете страни са били в много топли отношения, но те не са се “ пренесли на следващите етажи (на властта), където се правят споразуменията  за практически действия.“

Лавров добави, че Москва ще продължи да отговаря на неприятелските действия от Вашингтон. „Но в основата на нашата позиция е развитието на руско-американските отношения във всички области, включително и на международната сцена.

Ние сме заинтересувани от конструктивен диалог, от  развитието на стабилно и взаимно изгодно сътрудничество, особено в области като инвестиции, търговия и икономически отношения и в сферата на човешките контакти, „- каза той.
Лавров също така изрази надежда, че правителствата няма да се спират пред намеренията си да се облекчи визовия режим.

Основният дразнител в отношенията между Русия и САЩ външен министър нарече въпроса за противоракетната отбрана (ПРО). Той отбеляза, че Вашингтон пренебрегва позицията на Москва и продължава да създава своя система за противоракетна отбрана. Също така сред причините, които не влияят за развитието на отношенията, Лавров определи и  случая с адвоката Сергей Магнитски.

loading...

Post Comment