Асандж: Аз съм тук, защото не мога да съм там, където сте вие

Основателят на сайта Wiki Leaks Джулиан Асандж на 19 август за пръв път от два месеца  се появи на публично място, излизайки с реч на балкона на посолството на Еквадор в Лондон. Както съобщава  The Guardian, австралиецът се появи на балкона около 14:20 часа местно време (16:20 Сф).

Асандж благодари на Еквадор, че му предостави  политическо убежище, и на други страни от Латинска Америка, както и на всички негови поддръжници.

„Аз съм тук, защото не мога да съм там, където сте вие“ – каза основателят на „Уикилийкс“. Според Agence France-Presse, Асандж призова президента Барак Обама да спре „лова на вещици“ – наказателно преследване на хората, участващи в дейността на „Уикилийкс“ – и да освободи предполагаемия информатор Брадли Манинг, който ако бъде осъден за разгласяване на държавни тайни, е заплашен със смъртното наказание.

Австралиецът нарече Манинг „политически затворник номер едно“, а след това коментира присъдата на членовете на руската пънк група Pussy Riot, осъдени на 17 август на две години колония.

„Потисниците са единни. Нашият  отговор трябва да бъде абсолютно единство и решителност,“ – каза Асандж.

След 10 минути, основателят на „Уикилийкс“ напусна балкона и се скри в посолството.

Асандж е в посолството на Еквадор в Лондон от 19 юни, когато Великобритания реши да го екстрадира в Швеция. В скандинавските страни го очаква  обвинение в изнасилване. Поддръжниците на Асандж нарекоха делото срещу него изфабрикувано, а  основателят на „Уикилийкс“ се опасява, че Стокхолм ще го предаде на САЩ, където го заплашват обвинения за  разкриване на държавни тайни.

На 19-ти август „Таймс“, цитирайки източници, близки до Асандж писа,  че той възнамерява да се предаде на шведите, ако те обещаят да не го предадат  на САЩ. На 16 август основателят на Wikileaks официално  получи  политическо убежище в Еквадор, но британските власти заявиха, че няма да му позволят да напусне страната и поради това Асандж не може да излезе извън посолството.

– Julian Assange statement at Ecuadorean embassy – live – The Guardian, 19.08.2012

loading...

Post Comment