Британският Бристол въведе собствена валута

Докато светът се чуди дали най-проблемната страна в  ЕС – Гърция, ще се върне към драхмата,   успешният британски град Бристол   през септември въвежда собствена  валута в обращение – Бристолски паунд.

По този начин  градът, разположен в  държава, която и без това е дистанцирана от еврозоната географски и формално, реши да  се огради още по-сигурно за да се предпази от кризата в региона, а по-скоро от конкуренция от глобалните компании.

Сметката е проста: ако местните клонове на международни корпорации  получават приходи в бристолски лири, те могат да  харчат пари само в града, като по този начин се насърчава местната търговия и икономика.

„Около 80% от парите изтичат от местния бюджет, ако те са платени на мултинационалните корпорации, но тези 80% ще останат, ако те се харчат в местните магазини,“ – казва един от основателите на Бристолския  паунд Ciaran Mundy.

Новата валута е призната от местните малки фирми, чиито представители подписаха споразумението за въвеждането и. В частност, предприемачите могат да използват валутата, за да плащат данъци. В допълнение, администрацията на Общинския съвет предложи 17 хиляди служители да получават част от заплатите си в Бристолски паунд.

Жителите на Бристол ще могат да получават местна валута чрез обмен на обичайната британска лира   в местната банка, като обменния курс е същият.

loading...

Post Comment