САЩ решиха да поработят върху имиджа на Медведев

Джо Байдън

Белият дом фактически призна, че иска да види като следващ президент на Русия Дмитрий Медведев, а не Путин. От ключово значение за рестартиране на руско-американските отношения е ратификацията на Договора СТАРТ, което президентската администрация разглежда като начин за добавяне на Медведев на политически точки.

Руски и американски анализатори са по-скептични относно способността на Договора СТАРТ да   повиши рейтинга на Медведев и относителните    различия по отношение на външната политика в руския тандем.

Дмитрий Медведев заяви, че рестартирането на отношенията със Съединените щати е най-важно за политическия  му успех. Той направи  много и е готов  да направи още , за да превърне тази идея в реалност. Това заяви вицепрезидентът на САЩ Джоузеф Байдън.

„Кой знае какво щеше да направи на негово място Путин? Мисля, че той не би тръгнал в същата посока“, – цитира Байдън американското списание Foreign Policy. С  тези думи Байдън се обърна към влиятелна група от анализатори, специалисти по международна проблематика, по време на кръгла маса във Вашингтон.

Байдън призна, че никой в Белия дом, включително и той, не разполага със сигурна информация за това какво наистина се случва в Кремъл между Медведев и Путин. Но U. S. вицепрезидентът смята, че ратификацията на Договора СТАРТ ще се отрази добре на политическия имидж на Дмитрий Медведев, пише журналистът по външна политика Джош Рогин. Силен Медведев е добре за американско-руските отношения, добавя коментаторът, който лично присъства на срещата  с Байдън.

Въпреки това, американските политолози не споделят твърдото убеждение на Джо Байдън, че руско-американските споразумения за стратегическите нападателни оръжия ще засилят позицията на Медведев.

Повечето от тях смятат, че Путин е и ще бъде истинският лидер в тандема. Разногласията между Путин и Медведев за външнополитическа стратегия по отношение на Вашингтон  често са преувеличени: Медведев няма да обяви затоплянето на американско-руските отношения, ако не е получил разрешението на Путин, считат  анализаторите. А почти всички американски експерти са   солидарни в мнението си, че завръщането в президентството на Путин ще означава, че за американско-руските отношения няма да дойдат най-добрите времена.

loading...

Post Comment