Норвежките наркомани ще получават безплатен хероин за подобряване на качеството им на живот

Норвежкото правителство ще предостави на 400 наркомани безплатен хероин като част от експеримент  за подобряване на качеството им на живот, пише The Independent.

Пилотната програма ще заработи през 2020 г. Остава неясно, по какъв принцип ще бъдат избрани участниците в експеримента и какви количества наркотици ще им изписват лекарите. Поддръжниците на програмата гарантират, че достъпът до хероин ще намали смъртността от свръхдози тежък наркотик и ще помогне за борба с престъпността.

Норвежкият министър на здравеопазването Bente Hoie заяви, че програмата предлага решение, способно да да подобри качеството на живот на наркозависимите, за които не са достъпни действащите в страната методи за борба със зависимостта.

През 2017 г. Норвегия проведе референдум за декриминализирането на наркотиците. Повечето норвежки граждани подкрепиха това решение, за да може фокусът в проблема с наркотиците да се измести от наказанието за лечение на наркомани. Въпреки това властите отказват да легализират така наречените „леки наркотици“.

В Норвегия се отбелязва един от най-високите показатели на смъртни случаи от свръхдоза на наркотици в Европа. През 2015 г. са загинали 80 човека на един милион. Лекарствена хероинова терапия вече е приета в страни като Швейцария, Дания и Холандия.

В средата на юли бе съобщено, че мексиканските власти обмислят легализирането на марихуаната заради борбата с наркомафията.

През юни продажбата и пушенето на този наркотик бяха легализирани в Канада.

https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/norway-free-heroin-drug-addicts-treatment-care-a8486571.html

© 2018 30dumi.eu All rights reserved!

Още по темата:

Британски учени: по-добре леки наркотици, отколкото fast foods

Британски учени: по-добре леки наркотици, отколкото fast foodsБритански учени твърдят, че леките наркотици са по-малко вредни от продуктите в заведенията за…

© 2018 30dumi.eu All rights reserved!