Какво образование имат европейските лидери? – карта

20171128-kakvo-obrazovanie-imaat-liderite-na-s

Наскоро на страницата „Reddit“ се появи карта, която ясно показва какви дипломи имат премиерите на европейските държави. Това, което на пръв поглед привлича вниманието, е, че има много адвокати, но също така, че някои европейски лидери са завършили факултети, които не са свързани с работата, която вършат сега.

Премиерите на Русия, Испания, Португалия и Исландия са завършили  право. В тази група включва министър-председателите на  повечето балкански държави, като Словения, Хърватия и Черна гора. Мирослав Церар, Андрей Пленкович и Душко Маркович, които са   учили в юридически факултети.
12
Сърбите са извън шаблона, защото премиерът Ана Брнабич е магистър по маркетинг. Лидерите на Гърция и Турция, Алексис Ципрас и Бинали Йълдъръм са инженери, а в тази група влиза и лидерът на Финландия. Премиерът на България е завършил за пожарникар.

Политически науки е  завършил италианският министър-председател Паоло Гентиноли, география   – британския премиер Тереза ​​Май, а норвежкият премиер Ерна Солберг е завършил социология.

Албанският премиер Еди Рама е завършил университет по изкуство, защото искал да стане художник, а  Ангела Меркел е изучавала физика.

Шведският премиер Стефан Льовен е с особен статус – той  няма диплома за висше образование.

Льовен работи като заварчик, а  по-късно става лидер на синдикат. Когато започва да се занимава с политика, той става лидер на управляващите социалдемократи. Той напуска университета, където изучава социални науки само  след една година обучение.