Ким Чен-ун отговори на Тръмп: „Ще укротя лудия старец“

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун заяви по държавната телевизия, че речта на президента на САЩ Доналд Тръмп в Общото събрание на ООН по-рано тази седмица е „шизофреничен пристъп.“

Държавната агенция на Северна Корея разпространи текста на речта на Ким Чен-ун. В него севернокорейският лидер обещава да  принуди „най-висшия лидер на САЩ непременно да плати за неразумните си думи“ (руски превод ЦТАК).

Във вторник, Доналд Тръмп заяви, че САЩ са готови да „унищожат напълно“ Северна Корея, ако тя застраши сигурността на Америка или нейните съюзници.

Ким Чен-ун  сериозно възприе тази заплаха. В речта си той каза, че Тръмп „е изпуснал от езика си  нечувани досега изключително груби и луди глупости, каквито не са имали неговите предшественици, президенти на САЩ, уви, за „пълно унищожаване“ на нашата държава“ (по-нататък превод и оригинален правопис ЦТАК).

„Уплашеното куче, като правило, лае по-силно“, е добавил  севернокорейският лидер.

„Тъй като Тръмп пред  лицето на света отрича и обижда  самото ми съществуване, нашата държава и по безпрецедентен в историята начин жестоко обяви война,  за да унищожи нашата република, ние от своя страна, сериозно предвиждаме адекватни, без аналог в историята супермерки като отговор“ – каза Ким Чен-ун.

„На старчето, което не може да разбере значението на думите и повтарящо само едни и същи свои  фрази, ще му покажем дела и действия – това е най-добрият вариант“, – се казва в текста на речта на Ким Чен- ун.

„Шизофреничният пристъп на  президента на САЩ лишава  дори нормален човек от здрава разум и сдържаност,“ – продължи той.

-Лудият американски старик със сигурност ще бъде укротен от огън!“ завършва Ким  речта си.

Нови санкции

В четвъртък американският президент Доналд Тръмп обяви допълнителни санкции срещу КНДР.

Новите мерки, според Тръмп, са предназначени да лишат севернокорейския режим от „източници на доходи, които да финансират развитието на най-смъртоносните оръжия, познати на човечеството.“

Както каза Тръмп в навечерието на срещата си  с южнокорейския президент и японския министър-председател, той е подписал  указ за предоставяне на Министерството на финансите на САЩ правото  да наказва компании, които работят със севернокорейски банки и фирми.

Тръмп също така отбеляза, че централната банка на Китай е инструктирала китайските банки да спазват стриктно условията за санкции срещу КНДР.

По-рано и Ройтерс съобщи това, като се  позова на четири анонимни източника, но официалните китайски власти не направиха никакви изявления в това отношение.

По материали на Би Би Си

Шок: Съветникът на Тръмп по науката Д. Гелентер заяви, че САЩ не са кацали на Луната

Шок: Съветникът на Тръмп по науката Д. Гелентер заяви, че САЩ не са кацали на Луната

Дейвид Гелентер е действащ професор в Йейлския университет и настоящ съветник на президента на…
Тръмп не изключва военна опция за Венецуела

Тръмп не изключва военна опция за Венецуела

Преди това администрацията на Тръмп нарече лидера на Венецуела  Мадуро диктатор и задейства  санкции…