Шок: Населението на Земята до 2050 г. ще достигне 10 милиарда

земя

Броят на жителите на Земята ще се увеличи до 2050 г. с една трета. А населението на Африка дори ще се удвои. Това е прогноза на Френския демографски институт.
 

До 2050 г. населението на света ще се увеличи с една трета и ще достигне 10 милиарда. Това е прогнозата на Френския институт за демографски изследвания, публикувана в сряда, 20 септември. Към днешна дата планетата живеят около 7,5 милиарда човека.

Рекорден ръст се очаква от африканския континент: Населението му ще се удвои до 2050 г. и четирикратно до 2100 г. Днес една шеста от населението на света (1,2 милиарда) живее в Африка. И именно Африка е  с рекорден  ръст на населението: в Нигерия на една жена се падат 7,3 деца. Средният  световен  показател е 2,5 деца.

В почти всички страни в Африка, в някои арабски страни, части от Афганистан, Индия и Пакистан, средно на една жена се падат 3-4 деца.

„В тези региони и през следващите години силният демографски растеж ще продължи“, казва авторът на прогнозата Жил Писо.

Ако си представим съвременния свят като село с население от 100 човека, в съответствие с фонда „Населението на света“, в него  щяха да живеят 60 азиатци, 16 африканци, 10 европейци, 8 латиноамериканци, 5 в Северна Америка и един човек от Океания.

DW

България се превръща в Гробищен свят (видео)

България се превръща в Гробищен свят (видео)

Има една книга – „Гробищен свят“- на писателя Клифърд Саймък. Действието в нея се…

„Геополитиката на глада“ и съвременния свят

В  XXI век международната общност влезе  с цял набор от предизвикателства, сред които се…