Земята: Броят на насекомите рязко е намалял

s10927702Изследвания, проведени от германски изследователи, показват, че насекомите са станали по-малко през последните години. Много по-малко.

И първите, които са забелязали това, са шофьорите: предните стъкла на колите им вече остават чисти дори при скоростни  пътувания извън населените места. А преди – помнят всички – те бяха напълно изцапани, трябваше да се мият  интензивно от останките на всякакви  мухи, бръмбари  и други насекоми. Шофьорите си купуваха специални почистващи течности. А сега те не са необходими. Има всякаква мръсотия, но няма останки от насекоми.

Преди насекомите се разбиваха в предното стъкло, а  сега стъклата  остават чисти.

„Феноменът на предното стъкло“ – така наричат ентомолозите  ситуацията, която се е установила в  цяла Европа. Това потвърждава предположението, че  нещо лошо се случва  с природата.

По-строгите наблюдения показват, че за около четвърт век броят на насекомите е намалял с 80%. Подобен депресиращ резултат учените са  получили, сравнявайки броя на мухите и бръмбарите, които попадат  в капаните преди и сега.

Ентомолозите гледат преди всичко към химията: те казват, че фермерите са виновни, които тровят насекомите с инсектициди. Те тровят вредните, но загиват всички.

Има обаче и друга хипотеза: формите на модерните автомобили са станали по-обтекаеми – заради  това по-малко бръмбари се удрят тях.

Но нещо подсказва: ентомолозите са прави. В края на краищата, намаляването на броя на насекомите може да бъде част от по-голям процес – масово измиране  на живите същества като цяло – шесто по ред.

За това, че то е започнало, алармират   американски учени от университетите в Принстън, Станфорд, Калифорния и техните мексикански колеги от Националния автономен университет в Мексико. Те са били ужасени от наблюденията си и са подготвили доклад. Той е  публикуван с  списание Science Advances.

Според биолозите измирането е организирано от самото човечество.

Както разказва един от ръководителите  на изследването, професорът по  екология Пол Ерлих (Paul Ehrlich, the Bing Professor of Population Studies in biology and a senior fellow at the Stanford Woods Institute for the Environment), от 1500 г. до сега нашият свят безвъзвратно са го напуснали 320 вида гръбначни животни.

По-рано, веднъж на 100 години са измирали по два вида бозайници, а  сега скоростта на измиране се е увеличила почти 100 пъти. И се доближава до тази, с която  видовете са  измирали преди 65 милиона години, когато Земята завинаги се разделя с динозаврите.

Знаете ли колко тежат всички хора на Земята?

Знаете ли колко тежат всички хора на Земята?

Британски учени са изчислили колко тежи   цялото население на земното кълбо. Цифрата, разбира се,…

Изумително: Преди 3,7 милиарда години на Земята е имало живот!

Изумително: Преди 3,7 милиарда години на Земята е имало живот!

На Земята са намерени най-старите вкаменени останки на живи същества. Те са открити от …