Сбогом на бензина! Испански акумулатор позволява пробег от 1000 километра!

Испански -акумулатор

Испански инженери разработиха акумулаторна батерия  от  *графен от ново поколение. Тя е по-евтина от аналозите с 77% и  позволява да се зареди електрическо превозно средство само за 8 минути, като така се изминават 1 000 км.

Графеновите батерии вече се  тестват в две германски  автомобилни компании.

Електрическата кола, разбира се, е много привлекателен вид  транспорт. Превозно средство, което не замърсява околната среда, създава по-малко шум и използва  евтино „гориво“, разбира се, това е много интересно. Въпреки че тези електрокари нямат  мощността  и скоростта на превозните средства на  изкопаеми горива, те отговарят на основните транспортни потребности на повечето хора.

Всъщност  съвременните електрически автомобили имат 2 основни недостатъка: твърде дълго време за зареждане и кратък живот на батерията. Въпреки, че литиево-йонни батерии, с които са оборудвани сегашните електромобили, непрекъснато се подобряват, за тяхното пълно зареждане са нужни няколко часа, а могат да изминат едва 300 км.

Тези ограничения могат да бъдат отстранение от новата графено-полимерна батерия, разработена от испанската фирма Graphenano заедно с изследователи от университета в Кордоба.

Graphenano е водещият световен производител на графен в индустриален мащаб, така че те знаят какво правят. Истината е, че батерията с графен може да направи поредната революция в автомобилната индустрия и телефонията.

Графеновата батерия тежи   половината на литиево-йонна батерия, струва 77% по-малко, зарежда се за 8 минути, и предлага  пробег  до 1000 км.

* Графенът е единичен равнинен лист от sp²-свързани въглеродни атоми. Той е една от алотропните форми на въглерода,двумерен вариант на тримерния графит. Той се причислява към ароматните съединения, макар че не е съединение.

Графенът е името, дадено на единичен слой въглеродни атоми, свързани нагъсто в структура от бензенови пръстени, и широко се използва за описание на свойствата на много въглеродно-базирани материали, включително и графита, големите фулерени, нанотръбите и т.н. (напр. въглеродните нанотръби обикновено се смятат за графенови листи, навити в цилиндри с нанометричен размер).

За самия равнинен графен се е смятало, че не може да съществува в свободно състояние, защото е нестабилен по отношение на образуването на огънати структури като сажди, фулерени и нанотръби.

Графенът е вълшебен материал, открит едва през 2004 г. като  въглероден лист с дебелина един атом. Той е един милион пъти по-тънък от лист хартия.

 Графенът е изключително лек: лист от един квадратен метър тежи само 0.77 грама. Той е прозрачен, гъвкав, водоустойчив, не замърсява околната среда и е 200 пъти по-силен от стоманата. В допълнение, той е свръхпроводящ: неговата проводимост е 100 пъти по-бърза от тази на съвременните силиконови чипове.

Mercedes показа 6-метров суперлуксозен кабриолет (видео)

Mercedes показа 6-метров суперлуксозен кабриолет (видео)

Компанията Mercedes-Benz представи разкошен електромобил, клас лукс – Vision Mercedes-Maybach 6 Cabriolet. Двуместният  кабриолет…