Тръмп не изключва военна опция за Венецуела

Trump

Преди това администрацията на Тръмп нарече лидера на Венецуела  Мадуро диктатор и задейства  санкции срещу него.

Американският президент Доналд Тръмп не изключва военната опция за Венецуела, като отговор на ескалацията на политическата криза в страната и опитите на венецуелския президент Никола Мадуро да консолидира властта.

– Имаме много възможности за Венецуела, включително и потенциална военна опция, ако е необходимо, каза Тръмп пред журналисти в Ню Джърси.

– Имаме военни сили в цял свят и на места, които са много отдалечени. Венецуела не е толкова далеч, а хората там страдат и умират, добави Тръмп.

Преди това администрацията на Тръмп нарече лидера на Венецуела че диктатор и обяви санкции срещу него и редица други официални лица, след провеждане на спорните избори за Учредителното събрание и няколкомесечните протести на опозицията, в които в сблъсъци с полицията загинаха над десет човека.

Междувременно министърът на отбраната на Венецуела Владимир Падрино определи заплахите на Тръмп за военна намеса в страната му  като  „акт на лудост“.

– С този екстремистки елит, който управлява САЩ, кой знае какво ще се случи в света, каза генерал  Падрино по националната телевизия.

Министърът на комуникациите Ернесто Вилегас определи изявлението на Тръмп „заплаха срещу националния суверенитет без прецедент“.

Пентагонът във връзка с изявлението на Тръмп подчерта, че американските войници са готови да защитят гражданите на САЩ и американските национални интереси, но окачестви като „неоснователни инсинуациите на Каракас за планиране на  военна намеса“ от страна на САЩ.