Лицемерието на Меркел: Европа повече не може да разчита на САЩ и Великобритания

Европа повече не може „изцяло да зависи“ от САЩ и Великобритания, след „брекзит“ и избирането на Доналд Тръмп за президент, заяви германският канцлер Ангела Меркел.

Меркел заяви, че иска приятелски отношения и с двете страни, както и с Русия, но според нея, Европа сега трябва сама да се бори за собственото си бъдеще.

Канцлерът направи това изявление след като на  срещата на „Г-7“ не бе постигнат консенсус по въпроса за сключеното  през 2015 г. в Париж споразумение за борба с изменението на климата. Меркел нарече преговорите много трудни.

Президентът Тръмп каза, че ще вземе решение за съдбата на Договора от Париж следващата седмица.

„Дните, когато можехме напълно да разчитаме на други отминават“ – заяви  Меркел на предизборен митинг в Мюнхен.

Ангела Меркел каза още, че в момента приоритет за Берлин са отношенията с новия президент на Франция, Емануел Макрон.

Според проучвания на общественото мнение в Германия, Меркел вероятно ще бъде преизбрана за четвърти мандат на всеобщите избори през септември.

„Страстна реч“ пише  Деймиън Макгинес от Би Би Си

Може би цялата работа бе в  бирата, кренделите и духовата музика, които поддържаха настроението на насъбралата се тълпа.

Но изявлението на Меркел беше неочаквано емоционално и необичайно праволинейно.  Същността на изказването и: Да, разбира се, трябва да поддържаме  добри отношения с тръмповска Америка и Великобритания в епохата на „брекзита“, но повече не можем да разчитаме на тях.

Нейните думи в смисъл, че Европа сама трябва да се бори за съдбата си, бяха посрещнати с гръмки аплодисменти.

Нищо чудно, че тя е толкова уверена в себе си, отбелязва Би Би Си. Франция току-що избра нов президент, който споделя нейните  виждания за свободна търговия и европейски ценности. В Европа чувстват, че френско-германският мотор на европейския  проект заработи отново.

До изборите в Германия остават четири месеца, а позициите на Меркел изглеждат по-силни от когато и да било. Вълната от ентусиазъм, която посрещна първоначално кандидатурата на главния й  съперник Мартин Шулц вече я няма.

А ентусиазмът, с който тя бе посрещната от пиещите бира баварци, подчерта политическата й сила, слагайки край на разговорите за възможна разяла с баварската „сестринска“ партия.

Тя може да не харесва нито Тръмп , нито брекзит. Но, очевидно, Ангела Меркел реши, че говорейки открито  за укрепване на ЕС, това само ще подобри шансовете й за победа на изборите през септември, отбелязва  Би Би Си.