Русия: За „нормален живот“ на тричленно семейство му трябват 84 хиляди рубли

За „нормален живот“ на руско тричленно семейството  му е необходим  месечен доход от 83 600 рубли (около 2 590 лева). Това  показват резултатите от проучване, проведено от изследователския холдинг „Ромир“, пише  Rambler News Service.

Това е с 10 900 рубли повече от година по-рано, отбелязват от организацията. „Растежът на финансовите апетити  на руснаците достига  15 на сто, което е значително по-високо от годишния темп на инфлация от  5.6%,“ – казват анализаторите.

При това на  тричленно семейство, живеещо в мегаполис, ще са му  нужни  118 хиляди рубли (3 638 лева), в селските райони – 67 хиляди. Желаният  доход съвпада с реалния  само в  Далекоизточния федерален окръг, се казва още  в проучването.

При среден доход на домакинство в Северозападния федерален окръг  от 60 хиляди,  анкетираните от този регион биха искали да имат по 101 000 рубли на месец. Подобна е ситуацията и в Приволжския федерален окръг: при доход на домакинство  40 800 рубли,  хората в региона искат да получават по 75 700 рубли.

В Сибир и Южна Русия желаният доход надминава реалния почти 1.8 пъти. „Малко по-малко е  разликата между желаните и реалните доходи в Централния окръг (35 процента) и Урал (43 процента),“ – отбелязват от холдинга.

Спадът в реалните разполагаеми доходи на руските граждани е в  размер на 7,6% през април в сравнение със същия период на миналата година. От началото на годината доходите са намалели с 2,2%.

През март „Ромир“ съобщи, че реалните разходи на руснаците са спаднали до петгодишен минимум.