Семерджиев разби лъжите на Москов за пръстовия отпечатък в болниците (видео)

sem„Нормативният хаос в системата на здравеопазването е незапомнен”, заяви в „Събуди се” по NOVA служебният здравен министър Илко Семерджиев. Той посочи, че за последните 18 месеца под ръководството на предшественика му Петър Москов има 81 неиздадени, забавени или оспорени в съда нормативни актове.

Това създава проблеми в обслужването на пациентите и среда, в която лекарите не могат да работят нормално, среда, в която на практика няма правила, посочи Семерджиев и добави, че тричленният състав на Върховният административен съд е обявил въвеждането на пръстовия идентификатор в болниците за нищожно.

Освен правното нищо, този нормативен акт на министър Москов е и икономическа нула”, заяви Семерджиев.

През месец октомври разходите на Националната здравноосигурителна каса са 137 856 000 лв. През ноември, когато се въвежда пръстовият отпечатък и министър Москов каза, че всеки ден се спестявал по 1 милион, те се увеличават със 112 927 лв., отчете Семерджиев.

„През декември, за да не отчете нарасналите разходи, надзорът на НЗОК, под натиска на министър Москов, е приел да намали бюджетните лимити, за да отчете по-ниски разходи. Но през януари, забележете, са платени допълнително 52 млн. лв. отложени плащания от 2016 г.”, поясни Семерджиев.

Според него твърденията на предшественика му Петър Москов, че тази реформа е довела до спестяване на средства, са неверни. Напротив – в системата имало свръхразходи.

„Снемането на отпечатъци създава проблеми в обслужването на пациентите и лекарите не могат да работят нормално”, категоричен е Семерджиев.

Той коментира още плановете си за въвеждане на електронна здравна карта.

„Тя ще показва от какво боледува пациентът, какви изследвания са му правени, за да не се повтарят те. И именно това ще спести разходи”.

Семерджиев обеща и положителни промени в Спешната помощ. Част от тях ще бъде и отпускането на сериозен финансов ресурс.

„Няма да спирам търга за ваксините, обявен в последните дни на кабинета „Борисов 2”, защото той е много закъснял. Трябвало е да бъде обявен през октомври 2016 г. А вече има две поколения неваксинирани деца. Ще поправим това още тази година”, добави Семерджиев.
Източник: Nova.bg Редактор: Николай Киров

Източник: https://vesti.bg/bulgaria/semerdzhiev-razbi-lyzhite-za-prystoviia-otpechatyk-v-bolnicite-6065049