Aмерикански конгресмен предлага САЩ да напуснат ООН

 
В САЩ бе представен законопроект, който ще позволи на страната да се оттегли от Организацията на обединените нации, съобщава Zero Hedge.

Документът, който се нарича Закон за суверенитетa 2017 г., е бил подготвен и представен в  Конгреса на САЩ oт  Майк Роджърс, конгресмен от щата Алабама, в началото на януари, но едва сега става известен. Пълният текст на законопроекта може да се види на сайта на ведомството.

Законопроектът предлага отмяна на закона за участието в  Организацията на обединените нации от 1945 г. и свързаните с него подзаконови актове. По-специално, се предлага да се прекрати членството на САЩ в ООН и да се закрият  мисиите на САЩ в Организацията.

Освен това  законът забранява да се отделят средства за Организацията на обединените нации и за операции за опазване на мира и военни операции на организацията. Също така, на американските въоръжени сили се забранява да действат под командването на ООН, а от  представителите на ООН се снема  дипломатическия имунитет.

Както справедливо  подчертават в Zero Hedge,  този законопроект ще има като поддръжници, така  и ревностни противници.

Подкрепящите законопроекта смятат, че  дневният ред за устойчиво  развитие за периода до 2030 г., който бе приет през септември 2015 г. на срещата на високо равнище на ООН, ще стане  основа за еднополюсен световен ред.

А  всяка страна, която поиска да си възвърне истинския суверенитет от  Организацията на обединените нации, ще стане сериозен пример за останалата част от света. По този начин се появява намек за това, че една независима държава не се нуждае от глобален ръководен орган.

Експерти смятат, че ако Съединените щати напуснат ООН, ефектът от това десет пъти ще превиши ефекта от решението на  Великобритания да напусне Европейския съюз. Независимо от отношението към законопроекта,  преди неговото приемане документът трябва да премине през обществено обсъждане, подчертава Zero Hedge.