Китай отвлече американска подводница

Китайски военен кораб е заловил в Южнокитайско море американски автоматичен подводен апарат, съобщиха  представители на американското министерство на отбраната.

САЩ обявиха  официален протест и поискаха от Китай да им  върне  подводницата.

Инцидентът е станал в четвъртък в северозападната част на залива Субик близо до Филипините. Това са неутрални води, пише Би Би Си.

CNN съобщи, че китайската армия е прибрала апарата пред очите на екипа на океанографския кораб USNS Bowditch. Aмериканският кораб спрял, за  да прибере два апарата. В  това време китайците доплавали с малка лодка и грабнали  устройството.

Американските власти съобщиха, че устройството работи в международни води и не събира чувствителна информация – изследва температурата на водата и нивото на нейната минерализация.

Китай претендира за  по-голямата част от островите и рифове в Южнокитайско море, с което не са съгласни  повечето от страните, граничещи с това море. Китай също така започна мащабни работи по  разширяването на малките острови в архипелага Спратли и разполага на тях военна  инфраструктура – летища, артилерийски противовъздушни батареи и ракети от различни класове.

Присъствието в  района на американски кораби често  предизвиква недоволството на Пекин.