Wikileaks публикува над 57 хил. електронни писма на Берат Албайрак, зет на президента Ердоган

  Wikileaks  хвърли нова светлина върху властта на Ердоган в Турция

„Сайтът Wikileaks публикува над 57 хил. електронни писма на Берат Албайрак, зет на президента Ердоган. Албайрак по една случайност е  и  министър на енергетиката и природните ресурси ..“, – пише   Foreign Policy.  Писмата осветяват  голямото  влияние на Албайрак върху структурите на властта в Турция и показват вътрешната структура на все по-репресивното турско правителство, счита коментаторът Robbie Greymer.

За „Източник на „теча“ с документи  се счита групата хактивисти-  комунисти Redhack, която и в миналото  е действала срещу турското правителство,“ – се казва в статията. Смята се, че това е  личната кореспонденция на Албайрак за периода 2000-2016. Нито той, нито турското правителство все още не са потвърдили автентичността и.

„Може би най-изобличаващото твърдение е това  – че Aлбайрак, вероятно е  имал чрез компанията Powertrans косвени  връзки с търговията с петрол, която е водела Ислямска държава – с  търговия, за сметка на която се финансира дейността на терористичната групировка „- пише изданието.

През ноември 2011 г. турското правителство забрани автомобилния и железопътен превоз на петрол през границата: както вноса, така и износа. Въпреки това Powertrans получава монопол върху вноса на петрол от Иракски Кюрдистан в Турция. В 2014-2015 г.  турските медии твърдяха, че Powertrans смесва петрола, произведен от ИД с  този, който внася в Турция.

В един от имейлите Aлбайрак пише на адвоката си: „Аз никога не съм имал отношения с тази компания!“ – Powertrans.“ Но в писмата на Wikileaks,  които изтекоха с ега, има 32 диалога в електронни писма  с ключова дума Powertrans, включително и диалози, в които Aлбайрак дава указания на компанията или дава становища  относно решенията, засягащи заплатите и персонала на фирмата,“ – се казва в статията.

 

Източник: Foreign Policy

http://foreignpolicy.com/2016/12/07/latest-wikileaks-dump-sheds-light-erdogan-turkey-berat-albayrak-redhack-hackers-oil/