В ЕС заговориха за още санкции срещу Русия

Проектът за резолюция на срещата на върха на Европейския съюз,  която се провежда на 20 и 21 октомври в Брюксел, е добавена фраза за евентуалното въвеждане на санкции срещу съюзниците на сирийския режим, ако „актовете на насилие“ в сирийския Алепо не спрат. Русия е наречена страната, отговорна за жертвите сред цивилното население в Алепо, пише днес агенция АФП, позовавайки се на документ, с който разполага.

В допълнение към проекта за резолюция от 19 октомври,  в  документа е добавена  следната фраза: „Европейският съюз си запазва правото да  разгледа всички мерки за въздействие, включително и санкции срещу тези лица и организации, които подкрепят режима, ако актовете на жестокост продължат.“

Резолюцията на срещата на министрите на външните работи, която се проведе в понеделник, разглеждаше възможността за налагане на санкции само срещу сирийските граждани.

По-рано в Берлин се състоя тристранна среща за Сирия с участието на германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и Владимир Путин.

След което Меркел и Оланд категорично осъдиха действията на Русия в Алепо. Берлин и Париж вече не изключват налагането на санкции, като средство за натиск върху Москва заради положението в Сирия.

По темата:

НЛО следят войната в Сирия съвсем отблизо (видео)