Борисов: Черно море да се обяви за демилитаризирана зона, без военни и без подводници

Премиерът Бойко Борисов заяви пред журналисти в Стара Загора: „По-добре лош мир, отколкото добра война“, коментира той по повод позицията на България за Черно море.

„Имам идея Черно море  да се обяви за демилитаризирана зона, без военни и без подводници. Там очакваме да се добива газ, както и да има голям стокообмен.

Какво ще донесат  кораби и подводници  за благосъстоянието на народите ни?

Аз много години съм сред хората и те ме  питат кога ще бъдат направени пътища, пречиствателни станции, за пенсии и за заплати. Не са ме питали – кога ще купите изтребители  и ракети. Надявам се, че с повече такт и разбиране, както си говорихме и с турския премиер, да търсим мостове за сближаване – това ще го усетят и хората.

Другото е много страшно. Светът е забравил какво е война. Видяхме колко хора загиват“.

За разговора  си с турския си колега  Йълдъръм Борисов  коментира, че турският премиер следи новите жп отсечки до  Свиленград и удобствата, които предлага АМ „Марица“  за пътуващите към Истанбул. Нашият глас се  чува в ЕС.  Аз   водя преговори с ЕС  и нямаме почти никакъв  миграционен натиск .

В момента сме спокойни и се надявам, че споразумението ще влезе в сила, защото е очевидно, че то работи. Работата на българските служби се оценява високо.  400 каналджии и над 7000 трафиканти сме задържали за този период.  На практика сме в Шенген. Всички  са убедени,  че българската е една от най-добрите граници.