Плевнелиев пътник: Парламентът отхвърли ветото му по Изборния кодекс

Със 135 гласа „За”, 27 гласа „Против” и 3 гласа „Въздържал се”, парламентът окончателно прие текстът на чл. 14 от Изборния кодекс, уреждащ реда за разкриване на избирателни секции в чужбина и отхвърли ветото на президента Росен Плевнелиев, който върна текстовете за преразглеждане в пленарна зала, предаде  Агенция „Фокус” .

„За” преодоляването на президентското и в подкрепа на текстовете от закона гласуваха 80 народни представители от ГЕРБ, 12 от Реформаторския блок, 17 от Патриотичния фронт, 14 от Българския демократичен център, 11 от „Атака” и 1 независим депутат. От Реформаторския блок 3-ма народни представители подкрепиха ветото като гласуваха срещу промените в закона и трима се въздържаха. 18 народни представители от ДПС гласуваха „За” ветото, а „БСП лява България” и АБВ не участваха в гласуването.

С окончателното приемане на промените, в населените места на държави членки на Европейския съюз, в които няма дипломатическо или консулско представителство, ще се образуват избирателни секции при наличието на не по-малко от 100 избиратели, подали заявление.

Промените предвиждат още, с решение на ЦИК, по предложение на МВнР да се образува една избирателна секция в населено място с население над 1 млн. жители на държава, която не е членка на ЕС, в което няма дипломатическо или консулско представителство. Избирателна секция се образува при наличие на не по-малко 100 избиратели подали заявление, в което са заявили желанието си да гласуват.

Иван ЛАЗАРОВ- http://www.focus-news.net/news/2016/05/18/2241327/sas-135-glasa-za-parlamentat-preodolya-vetoto-na-prezidenta-rosen-plevneliev-i-okonchatelno-prie-promenite-v-izborniya-kodeks.html