Седем български учени срещу намесата на Турция

Писмо до председателя на Народното събрание Цецка Цачева и министър-председателя Бойко Борисов изпратиха седем български учени.

В него акад. Константин Косев, акад. Георги Марков, акад. Васил Гюзелев,        проф. Иван Маразов, чл.кор. Васил Проданов, проф. Васил Николов,        проф. Чавдар Добрев настояват българското правителство да предприеме необходимите мерки, за да не се допуска и в бъдеще пряката намеса на Република Турция във вътрешнополитическия живот на България.

Относно ветото на президента на текстове от новия избирателен кодекс учените смятат, че „малобройна, но шумна група протестъри вдига врява до Бога, че се нарушавали човешките права на българските турци, изселили се в Република Турция“.         Няма ли българските официални институции да се загрижат най-сетне за фундаменталните национални интереси и за националната сигурност, за което всъщност народът ги е избрал? И докога ще злоупотребяват с нашето търпение, питат в апела си те.

Писмото на именитите общественици бе получено и в централата на ВМРО. От партията изцяло споделят опасенията и констатациите в него и призовават българските институции да се съобразят със сериозните опасение, описани в документа. Това е тема, която вълнува цялото българско общество.

 

Пълен текст на писмото:

 

МИСЛЕТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ!

 

ДО

Г-ЖА ЦЕЦКА ЦАЧЕВА

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА

НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НА

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

ДО

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

 

 

Уважаема госпожо Цачева,

Уважаеми господин Борисов,

 

Сериозно сме обезпокоени от засилващите се опити на редица официални институции и политически личности в Република Турция да се месят открито и необезпокоявани във вътрешните работи на нашето Отечество. Както вие добре знаете, тези опити за груба намеса стават по няколко пътища – дипломатически, икономически и пр. начини.

За всички са видни опитите на турския Дианет да ръководи делата на българската мюсюлманска общност, както и да се намесва пряко във вътрешнополитическия живот на България.

Турският посланик в Република България се държи като генерал губернатор, външното министерство на България загадъчно мълчи, а външният министър коментира всякакви други казуси, но не и действията на турските дипломати.

През последните дни пред очите на официалните български институции се извършва покупката на двете най-големи български болници – Токуда и Сити клиник, от една известна турска корпорация.

За никого не е тайна стратегията на турската дипломация да реализира т.нар. „Стратегическа дълбочина“ – т.е. да наложи политическото си влияние върху държавите, чиито територии са били част от някогашната османска империя. Политиката на Република Турция по отношение на конфликта в Сирия е показателна в това отношение.

В същото време около промените в новия избирателен кодекс малобройна, но шумна група протестъри вдига врява до Бога, че се нарушавали човешките         права на българските турци, изселили се в Република Турция.

Няма ли българските официални институции да се загрижат най-сетне за фундаменталните национални интереси и за националната сигурност, за което всъщност народът ги е избрал? И докога ще злоупотребяват с нашето търпение?

Обръщаме се към вас като министър-председател на Република България и председател на Народното събрание и разчитаме на вашата категорична и недвусмислена реакция, за да не се допуска и в бъдеще пряката намеса на Република Турция във вътрешнополитическия живот на България.

 

 

акад. Константин Косев

акад. Георги Марков

акад. Васил Гюзелев

проф. Иван Маразов

чл.кор. Васил Проданов

проф. Васил Николов

проф. Чавдар Добрев

 

 

 ВМРО – Българско национално движение