Еxpress: 80 % от британците са готови да се откажат от Великобритания заради безплатна земя в Сибир

Разочаровани от живота в съвременна Великобритания, 78 на сто от повече от 22 хиляди анкетирани са отговорили с ДА  на въпроса: „Бихте ли се преместили в Русия, ако ви  предоставят там безплатно земя?“.

Такива откровени мнения прозвучаха, след като стана известно, че президентът на Русия Владимир Путин, в  стремежа си да  издигне нивото на икономиката в  региона, предлага безплатно по  2,5 акра земя на хора, които искат да се преместят в Сибир.

Това предложение определено е поразило въображението на британците, много от които са  били  съблазнени от зашеметяващата красота на местната природа, както и от прагматичния стил на ръководството на Путин.

Саймън Шарп пред репортер на Express.co.uk: «Откакто прочетох това с жена ми обсъждаме само него“.

„Разбира се, в това има известна доза романтика. Идеята да се върнем към природата в този отдалечен район. Това ще бъде добър тест за характера ни. “

„За това, разбира се, играе роля и разочарованието от живота във Великобритания. Ние всички се подчиняваме на чужда воля и не можем да знаем какво наистина се случва. “

Той също така  посочва и „изменението на демографската ситуация и ефектите от урбанизацията в селските райони“ като причини за подобна стъпка.

Друг респондент казва: „Сега Путин ми харесва още повече. Ако бях с 30 години по-млад, щях да замина без колебание. “

Други изтъкват предстоящия референдум и възможността за гласуване против излизане на страната от ЕС като мотив да заминат на изток „на земя, където има лед и огън.“

Един британец казва: „Би било много по-добре, отколкото да живееш под диктата на европейските закони на Камерън и Корбин“.

Друг добавя: „Благодаря ви за  вашето любезно предложение, г-н Путин; ако не излезем от ЕС много от няс ще поискат да се възползват от офертата ви  в бъдеще.“

Путин също така се възприема от британците като атрактивен лидер, под чието ръководство те биха искали да живеят – а рейтингите на подкрепата му впечатляват – което е в рязък контраст по отношение на британските лидери.

Докато премиерът Дейвид Камерън и лидерът на лейбъристите  Джереми Корбин ги подкрепят по-малко от 35 на сто от британците,  Путин е одобряван от  82 процента от руснаците –  безпрецедентен рейтинг за цялата история.

Но далеч не за всички предложението изглежда привлекателно. Мнозина се страхуват от ниските температури, които могат да паднат до -47 градуса по Целзий, комарите през лятото и  гладните мечки през зимата.

Независимо от всичко, от руското посолство са потвърдили за  Express.co.uk,  че „някои британци вече са проявили интерес към проекта.“

http://www.express.co.uk/news/world/669935/80-per-cent-Brits-move-UK-to-RUSSIA-Putin-offers-free-land