В Украйна вече има политически затворник

Украински блогър получи 3,5 години затвор, защото е призовавал за отказ от  мобилизиране

На  3,5 години затвор е осъден украинският  журналист и блогър Руслан Коцаба  за призив към украинците да се отказват от мобилизация. Amnesty International счита Kоцаба за  политически затворник.

Украинският журналист и блогър Руслан Коцаба е  осъден на 3,5 години затвор за публикуване в интернет на видео с призив за отказ от мобилизация. Съд в Ивано-Франковск в  четвъртък, 12 май,  го призна за виновен за „възпрепятстване на   законната дейност на армията в специален период.“ Нарушаването на този член се наказва  в Украйна с лишаване от свобода за срок от 5 до 8 години, но съдът е дал на Коцаба присъда под минимума заради двете му малки деца.

Съдът също така е свалил от Коцаба обвинението за държавна измяна и е отменил конфискацията на имуществото му.

Прокурорът е поискал за Коцаба за Коцаба  13 години лишаване от свобода с конфискация на имуществото.  Защитата на журналиста обяви делото за фалшифицирано и заяви, че ще обжалва присъдата.

Делото на Коцаба предизвиква доста нееднозначна реакция в страната. Amnesty International  го обяви  за политически затворник.

Журналистът е в предварителния  арест от февруари 2015 г.

На 17 януари 2015 г. Коцаба  публикува видеоклип в  YouTube, в който  призовава украинците да се отказват от  мобилизация.

Той също така нарича  войната в Донбас гражданска и заяви, че по-добре да отиде в затвора, отколкото да стреля по сънародниците си в източната част на Украйна.

DW