Д-р Тотко Найденов: Клиничните пътеки убиха българската медицина

f76036b809b2c68165c9d31823b9e384Клиничните пътеки убиха българската медицина. Клиничните пътеки трябва да бъдат премахнати и да бъдат заменени от диагностично свързани групи за комплексно лечение. Тази позиция изрази пред „Хоризонт“ д-р Тотко Найденов в Световния ден на здравето.

Около 500 лекари напускат страната всяка година. Средната възраст на българските лекари вече е над 55 години, а 90 процента от новозавършилите твърдо заявяват, че ще работят в чужбина, което е трагично, подчерта д-р Найденов. Той алармира, че у нас са останали само 66 патоанатоми. Наблъскаха се болниците с хубава апаратура, но никой не пита има ли кой да работи там, каза още медикът.

Загиваме, биологически намаляваме с по 50 хиляди души всяка година и имаме най-ниската средна продължителност на живота в цяла Европа, продължи тревожната статистика лекарят и обясни:

Здравето на човека зависи 40 процента от генома, 30 процента от собственото му поведение, 20 процента от околната среда и само 10 на сто зависи от системата на здравеопазване.

Според д-р Найденов, в здравеопазването са се натрупали пет дефицита – пари, квалифицирани кадри, профилактика, човеколюбие и взаимно доверие между лекар и пациент. При тези дефицити д-р Найденов не е оптимист за здравната система.

Снимка: Георги Нейков

http://bnr.bg/horizont/post/100678426/d-r-totko-naidenov-klinichnite-pateki-ubiha-balgarskata-medicina#st_refDomain=www.facebook.com&st_refQuery=