Саркози: Турция е по-малко европейска държава от Русия и за нея няма място в ЕС

Перспективата Турция да бъде член на Европейския съюз противоречи на здравия разум. Тази  държава е много по-малко европейска държава, отколкото Русия, заяви в  интервю за I-tele, бившият президент на Франция Никола Саркози.

– Турция се намира в Мала Азия. Това е голяма държава, но е мост между Азия и Европа. Турция няма място в Европейския съюз и аз винаги стриктнo съм се придържал  тази позиция, основана на здрав разум. Това обаче не означава, че съм против турците. Те са ни необходими, те са наши съюзници в НАТО. Но когато започнем да обясняваме, че Турция е Европа, на учениците  ще трябва да им се изясни, че европейската граница преминава в Сирия. Това е извън здравия разум – посочва Саркози.

Той разкритикува споразумението между ЕС и Турция за мигрантите, които според него ще донесат безвизов режим за Анкара и отстъпки в процеса на евроинтеграция.

– Категорично съм против премахването на визите за 80 милиона турци. Ние сега обясняваме на жителите на ЕС, че Шенген се е разпаднал, че трябва да се промени, че миграционната вълна е голяма и сега – първото решение трябва да бъде премахването на визите за държава с население от 80 милиона, която не е част от ЕС. Това е измама, това противоречи на здравия разум – каза Саркози.