Мистерията на катастрофите или защо случайностите не са случайни (видео)

На 7 март британският учен Грант Биг представи  пред  световната общественост теорията си за айсберга, потопил скандалния кораб „Титаник“. Според професора, айсбергът, потопил кораба, се е образувал преди 100 000 години.

Ученият казва, че с помощта на най-новите компютърни програми служители в  университета в Шефилд са  изчислили точния маршрут на движение на айсберга из  океаните и са научили точните му размери.

Изследователите открили, че огромният леден къс, ударил „Титаник“, е  бил с дължина  почти 520 метра.

Айсбергът се отделил от ледниците в югозападната част на Гренландия, които са се образували преди около 100 хиляди години. Причината за разцепването на ледника става топлото време през 1908 г. А през 1912 г. айсбергът става причина за мащабна  катастрофа, при която загиват  повече от 1,5 хиляди човека.

Катастрофа, планирана преди хиляди години?

Бавното пътешествие на  айсберга срещу с „Титаник“ внушава идеята, че зад това стои някаква неизвестна сила. Как един леден блок, образуван преди хиляди  години, се насочва към кораба, считан за непотопяем? Капитанът на кораба „Minia“,  пратен за търсене на телата на жертвите, казва, че в тази област е имало само един айсберг, така че шансовете за сблъсък с него са били минимални.

Въпреки това, има и такива, които   оцеляват при  това ужасно бедствие. Един късметлия не попада на кораба, заради лошо време. Човекът се оказва турският учен Omer Akalin. Той наистина много искал да се качи на  „непотопяемия“ кораб, но обстоятелства му попречват, което спасява живота му.

Математикът Уилям Кокс прави проучване, за да открие  броя на пътниците на влакове и самолети, претърпели катастрофа. Оказало се, че винаги при катастрофа,  пътниците се оказват по-малко от планираните. Това означава, че пътниците са връщали билетите си или просто не се попадали на рейсовете, на  които след това става катастрофа.

Друг учен, Джеймс Стаунтън, анализирал 50 самолетни и железопътни катастрофи от 1900 г. насам. Установява, че в повечето случаи, превозните средства са запълнени само на  60%. Резултатите от проучването поразяват учения, и той потърсил някои хора, които не попаднали на трагичните пътувания. Оказало се, че повечето от тях не са имали лошо предчувствие. Някои от тях  просто имали болки в стомаха, а някои паднали и си навехнали крак.

Случаи на чудотворно спасение

Такива случаи се срещат в много катастрофи.
През юли 2006 г. самолет A310, на път от Москва до Иркутск, не успяв да спре на пистата и излиза извън нея. При катастрофата загиват 124 човека. Петима пътници, които имали билети, по чудо не се качват на самолета. Хората, които били в  опашката, също останали живи. Някои от тях не получили и една драскотина. При това десният борд на самолета се разпаднал изцяло.

По време атентата на 11 септември 2001 г в Ню Йорк, Гриър Епщайн от офис  на 67-ми етаж, малко преди сблъсъка на самолетите  с кулите близнаци,  отива за цигари.

А Бил Тринкъл закъснява за работа, защото се заиграл с малката си дъщеря; а  едно момиче на име Моника О’Лиъри в деня преди трагедията е уволнена.

Науката няма никакво обяснение за такива вълшебния  спасения.

Съвременната наука смята, че подобни случаи са съвпадения. Въпреки това, много изследователи смятат, че събитията, които изглеждат случайни, са обединени от една обща причина или са свързани с  верига от събития.

Професорът по психология  Allan Combs в Университета в  Ашвил, казва, че съвпаденията са поредица от събития, свързани едно с друго.

„Ако повярваме, че всеки от нас има своя собствена, предопределена „отгоре“  съдба или кармата, тогава всичко си идва на мястото“, – заключава ученият.