УС на СБЖ категорично се противопоставя на обединение на БНР и БНТ

ПОЗИЦИЯ НА УС НА СБЖ: Относно проведената дискусия в Народното събрание на тема: “Ролята и мястото на регулаторните органи и обществените медии и възможността за промяна на тяхната дейност в обществен интерес”

УС на Съюза на българските журналисти категорично се противопоставя на предложението за обединение на БНР и БНТ. Обезпокоени сме от намеренията на законодателите да наложат свръхрегулация в обществените медии и да приемат Закон за медиите, който да постави под държавен контрол печата и интернет изданията. Настояваме да бъдат защитени журналистите и правото им на труд, свободата на изразяване и плурализмът на мнения.

Спазването на нормите на саморегулация на журналистическата професия гарантира правото на медиите да работят без цензура и правото на обществото да получава и разпространява достоверна информация.

Във връзка с желанието ни да бъде чут гласът на журналистите, УС на Съюза на българските журналисти организира публична дискусия на тема: ”Регулация и саморегулация на медиите. Гледната точка на СБЖ по повод дискусията в парламента”.

Дискусията ще се проведе на 25 март /петък/ от 10.00 ч. в СБЖ, ул. „Граф Игнатиев” 4, ет. 3.

УС на СБЖ София, 14 март 2016 г.