Германското МВР се сдоби със софтуер за шпиониране на потребителите в интернет

Германското вътрешно министерство одобри  използването на софтуер, разработен от Федералната служба по наказателни дела, за да шпионира интернет комуникациите в реално време.

Следователите в Германия вече официално могат да използват специален софтуер, който е разработен по искане на Федералната служба по наказателни дела за обработка на информация, попадаща в интернет. Разрешение за ползване на  така наречения „Федерален  троянец“ е  издадено от германските власти в  понеделник, 22 февруари, заяви представител на Министерството на вътрешните работи в Берлин.

Програмата е предназначена да следи и подслушва в реално време диалози и чат разговори на компютри и смартфони, свързани с интернет. Заместник-председателят на фракцията на „Зелените“ в Бундестага Константин фон Нотс се съмнява,  че софтуерът може да се използва без да се нарушава конституцията на Германия.

 

Същото мнение се споделя и от експертите, които посочват, че предишната версия на програмата не е била в състояние да ограничи обхвата на наблюдение върху  един определен процес и показва всичко, което се случва на отдалечения компютър.