Русия е предупредила Турция, че може да използва ядрено оръжие?

Източник, близък до Владимир Путин твърди, че Русия е предупредила  Ердоган за готовността си да използва тактически ядрени оръжия, за да защити ударната руска  групировка в Сирия, в случай на турска атака.

Александър Меркурис, Russia-Insider:

Известният американски разследващ журналист  Робърт Пери, е направил изненадващо изявление – и то е отминало напълно незабелязано.

Той съобщава, че руското правителство е предупредило Ердоган, че Русия е готова да използва тактическо ядрено оръжие, за да защити своята сирийска ударна групировка на  турско нападение.

Точните думи на Пери са:

„Източник, близък до руския президент Владимир Путин, ми каза, че руснаците са предупредили турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че Москва е готова да използва тактическо ядрено оръжие, ако възникне  необходимост да запази своите войски пред лицето на  турско-саудитски натиск.

Тъй като Турция е член на НАТО, такъв конфликт може бързо да ескалира в пълномащабна ядрена конфронтация.“

Всъщност би имало има доста скептицизъм към тази история, ако бе  от анонимен източник. Но  Пери е журналист с  особено висока надеждност и честност, така че не може да има никакво съмнение, че това му е казано от реален източник.

Разбира се, напълно   е възможно, че източникът на информацията може да я е измислил, или да не е толкова приближен до Путин, както счита Пери.