К. Контрера: „Софийска вода“ – шайка разбойници, поведението им – махленско

„Патриоти за София“ няма да допуснат увеличение цената на водата

Липсват каквито и да е основания за повишаване на цената на водата в София. Би било възможно само и единствено, ако „Софийска вода” спазва бизнес-плана си и е постигнала заложените в него показатели. Това не е налице, следователно не може и да има увеличение. Ние няма да допуснем подобно своеволие.

Това заяви председателят на групата съветници „Патриоти за София – ВМРО и Атака“ Карлос Контрера в началото на днешната сесия на Столичния общински съвет.

Повод за изказването му е искането на водния монополист за поскъпване цената на водата с 20 %, тоест 2,112 лв. за 1 куб. м. без ДДС, внесено в Комисията за енергийно и водно регулиране. Това се е случило без да бъдат уведомени нито Столична община, нито Столичния общински съвет, което следва да е нормална практика между контрагенти.

Според Карлос Контрера това е скандално. Той определи поведението на „Софийска вода“ като махленско, като на шайка разбойници, които не се плашат от никого и от нищо. Представителите на френската компания „Веолия” – мажоритарен собственик на „Софийска вода”, се изживяват като гаулайтери или губернатори в африканска колония, възмути се Контрера.

Общинският съветник от ВМРО отправи апел към колегите си да преосмислят ползата и нуждата от концесията на „Софийска вода“ и припомни искането на партията му за прекратяването ѝ, за което бяха събрани и над 60 000 подписа.

Контрера посочи, че забележките към дружеството не са една и две и са все сериозни. Той изтъква, че „Софийска вода” не изпълнява инвестиционната си програма, не покрива дори приблизително основните показатели по отношение на ВиК системата, не обслужва финансовите си задължения, Всъщност концесионерът се държи като някой, който минава за малко през София, граби каквото може и после си тръгва, допълни съветникът от ВМРО.

От началото на концесията през 2000 г. няма една регулаторна година, в която да е имало поне приблизително постигане на поетите задължения съгласно концесионния договор. „Софийска вода“ се показа като недобронамерен и лош партньор, който изнудва и гражданите, и Столична община.

Карлос Контрера разкритикува факта, че водният оператор на София е внесъл бизнес-плана си за 2016 г. без да дори да го консултира със СО. По данни от КЕВР той бил върнат, защото имало много пропуски и нарушения. Контрера риторично запита какъв е смисълът от тази концесия, когато очевидно „Софийска вода“ се управлява непрофесионално.

 ВМРО – Българско национално движение