Ето как плащат индийските жени за отказ да се омъжат

Положението на жените в индийското общество не е от най-завидните. Въпреки че страната постепенно се отърсва от остатъците от миналото, страшните средновековни нрави все още се проявяват: постоянно се появяват новини за поредното групово изнасилване или за побои  в семейството. 6

Отделна  история са момичетата, които са пострадали от ръцете на отхвърлените „ухажори.“ За отказ да се омъжат за тях просто им плисват киселина в лицето.
5
Само за това, че някога са искали сами да се разпореждат  със собствената си съдба, те са обезобразени за цял живот.

Такива жени в Индия са хиляди. Повечето от тях са станали  жертви на разгневени мъже, когато са били още тийнейджърки.
4

Да се търси  правосъдието след такава атака е  много трудно. Дори и да може да докаже вината на бившия „любовник“ (което, като цяло,  рядко се случва),  е малко вероятно присъдата по някакъв начин да смекчи болката и да  върне на момичето унищожения живот.
3

Но героините  на тези снимки не са се отказали  и са  взели съдбата си в собствените си ръце, въпреки всичко. Тези портрети е направил  фотографът Will Nur след като случайно влязъл в кафене «Sheroes» в град  Агра (същият, където се намира Тадж Махал). Оказа се, че заведението се упрявлява   изключително от жертви на  „киселинни“ атаки.
2

Момичетата се намерили и  сега работят заедно, за да намерят своето място под слънцето. Отделно от това трябва да се отбележи, че кафенето е създадено без помощта на държавата или някакви благотворителни организации.

След като разговарял с тези жени, фотографът осъзнава  колко силни хора се  крият под белезите. Това той се опитва да  покаже в своите снимки.

Ако някога отидете да погледнете  Тадж Махал, не забравяйте да отидете в кафене «Sheroes»!