Франция е готова да наруши Конвенцията за правата на човека

Париж се позовава на член от Конвенцията, според който страните могат да пренебрегват конвенцията при  извънредни обстоятелства. В историята случаи с  нарушения на Конвенцията вече има.

След терористичните атаки в Париж, при които загинаха 130 души, Франция взе решение за  частично нарушение на Европейската конвенция за правата на човека,  предаде АФП. Париж вече съобщи  решението си на  генералния секретар на Съвета на Европа (СЕ) Турбьорн Ягланд. Детайли за това кои  разпоредби ще  наруши  Франция, все още не са съобщени.

В същото време в Париж се позовават на член 15, който гласи, че „в случай на война или друго извънредно положение, застрашаващо съществуването на нацията“, всяка от страните може да се отклони от задълженията си.  Въз основа на този член  Франция, например, може да обоснове задържането на заподозрян без съдебна заповед.

Член 15 вече е използван от  други страни-членки на Съвета на Европа. Това са Турция (1990), Грузия (2006) и Армения (2008). В момента във Франция е въведено  извънредно положение, което ще продължи най-малко три месеца.