Роскосмос: Нашите космонавти ще кацнат на Луната през 2029 г.

Руските космонавти ще кацнат на Луната през 2029 г. Това, както пише РИА Новости, на конференция за космически технологии е заявил  ръководителят на Ракетно- космическата корпорация „Енергия“  Владимир Солнцев.

„2029 г. – пилотиран полет до Луната и кацане върху нея,“ – е заявил ръководителят на компанията, която произвежда единствените в  момента пилотирани космически кораби от  серията „Съюз“, които доставят хора  на Международната космическа станция (МКС).

Той е добавил, че за 2021 г. е планирано да започнат полетите на новия лунен кораб, през 2023 г. – стартиране и скачване на кораба с МКС. За 2025 г. е  насрочен автоматичен безпилотен полет до спътника на Земята и доразвиване на съответните технологии.

По-рано беше съобщено, че космонавти ще могат да кацнат  на Луната не по-рано от 2033-2034, а  тестовете е  предвидено да започнат през 2029-2030 г.

Според концепцията на проекта лунният комплекс ще осигури доставката на екипаж от четирима човека  от  окололунна орбита до предварително определен район на повърхността на Луната, както и от повърхността на Луната до  лунна орбита. Екипажът ще остане  на Луната най-малко 14 дни.

Колебанията на Роскосмос около сроковете за кацане  в момента са свързани с несигурността във финансирането на Федералната космическа програма за периода 2016-2025 години и текущата икономическа ситуация.

Така, в съкратен вид исканият бюджет за програмата на космическата агенция на Русия за развитието на лунния  комплекс е 20,8 милиарда рубли (330 млн. долара)  – половината от първоначално исканите пари.

Досега единствено САЩ са доставяли на Луната хора. Астронавтите на НАСА, като част от мисиите „Аполо“  в периода от 1969 до 1972  направиха шест кацания на повърхността на спътника.