Путин: Задачата на Русия в Сирия е стабилизирането на законната власт

Руският президент Владимир Путин определи главната  задача на военната операция в Сирия:  стабилизиране на законната власт в страната.

„Нашата цел е да се стабилизира законната власт и създаване на условия за постигане на политически компромис“, – заяви Путин в интервю за телевизионния канал „Русия-1“,  цитиран от Би Би Си.

Путин заяви също така в интервюто, че Русия не възнамерява да се „въвлича в междурелигиозните конфликти в Сирия.“

„Ние в Сирия в никакъв случай не искаме да се включваме  в каквито и да било религиозни конфликти, ние не правим разлика между шиити и сунити“ – каза Путин.

Путин отново изключи възможността за използване на въоръжените сили на Русия  в сухопътна операция в Сирия.

„Това е изключено. Каквото и да стане, ние нямаме намерение да правим това  и нашите сирийски приятели знаят това.“ Путин и по-рано каза, че Русия сама няма да участва в боеве с ислямистите.

Путин също така заяви, че Русия има ракети с обсег на поражение  4 500 км,  подобни на тези, които имат и Съединените американски щати. Той подчерта, че в Руската федерация това  оръжие е с въздушно базиране, което означава, че Русия има възможност да нанася удари на  такова  разстояние от нейното въздушно пространство.

От 30 септември Русия започна да нанася прецизни  въздушни удари по цели в Сирия.

САЩ, Великобритания и други страни от НАТО твърдят, че от всички  въздушни удари, нанесени от руските сили на  територията на Сирия, само няколко са били насочени по  позициите на джихадистите от „Ислямска държава“, а основната цел на руската армия е била умерената опозиция на сирийския президент Башар Асад.

Русия отрича обвиненията и твърди, че се бори  само с групировки, признати в Русия за терористични, по-специално с „Ислямска държава.“

Обявявайки началото на военната кампания в Сирия, президентът Путин заяви, че Кремъл е получил съответното искане от Асад.