The Independent: Съдебната война Ротшилд vs Ротшилд

Вече има недостиг на „хармония“ между наследниците на банкера Майер Амшел

Латинското мото на фамилията Ротшилд – най-известното банкерско име в света – е Concordia, Integritas, Industria, което в превод означава „хармония, цялостност, промишленост“. Само че има недостиг на „хармония“ между наследниците на създалия Ротшилдови банкер Майер Амшел, чиито петима синове се разпръсват из Европа преди повече от два века, за да създадат династията. При различни разклонения на фамилията, които още са в бизнеса, от март отново се разгоряха разпри за

използване на името Ротшилд, пише в обзорен материал „Индипендънт“, цитиран от БГНЕС. Paris Orleans, холдингова компания на френската Rothschild & Cie и британските инвестиционни банки NM Rothschild, обединени през 2003 г. от барон Давид дьо Ротшилд, гласуваха за промяна на името си на Rothschild & Co. Само че решението предизвика гнева на друго разклонение на ротшилдовия бизнес – швейцарската частна банка Edmond de Rothschild, която започна съдебен процес за промяната на името въз основа на правилата за конкуренция.

Edmond de Rothschild е относително отскоро на сцената, създадена е през 1953 г. от едноименния барон Едмон и управлявана до 1997 г. от сина му барон Бенжамин дьо Ротшилд, чието благосъстояние „Форбс“ оценява на около 1,8 млрд. долара. Съпругата му Ариен е главен изпълнителен директор. Източници, близки до Едмон, казват, че новото име на Paris Orleans е нарушение на негласното фамилно правило а не се „обявява собствеността“ върху семейното име в знак на уважение към другите разклонения на фамилния бизнес.

Източници от другата страна по спора казват, че такова правило и споразумение няма. Наред с Edmond, там е и RIT Capital Partners, която е на посочения инвестиционен тръст, председателстван от Яков, сега, лорд Ротшилд, който се отдели от основния клон на семейството през 1980 година. Едмон дьо Ротшилд излезе с остро изявление в отговор на действията на Paris Orleans. ““Ние осъждаме това решение, което е равносилно на присвояване използването на фамилия Ротшилд, без какъвто и да било отличаващ елемент, и засилва объркването между групите.

За съжаление Edmond de Rothschild Group няма друг изход, освен да продължи съдебни производства, за да гарантират, че семейните правила се спазват и че всеки Ротшилд, в знак на уважение към фамилното име, е в състояние да упражнява дейността си в здравословна и лоялна конкуренция.“

Друг обрат в скандала е, че Edmond е вторият по големина акционер в Paris Orleans, притежавайки 7,83% от дяловете и 10,57% от правата за глас – но Paris Orleans отказа да постави двама директори в надзорния съвет на компанията, което според Edmond е „дискриминационна практика“ срещу основен акционер. В основата на кампанията на Edmond за промяна на името е и страхът на Бенжамин, изразен пред френската преса миналата година, че „това, което искаме да избегнем е, един ден те да продадат бизнеса си с името Ротшилд“.

Но източници, близки до Paris Orleans отричат това, подчертавайки, че реструктурирането през 2012 г. е целяло да отстоява в дългосрочен план семейния контрол върху бизнеса. И, изглежда, поглъщане е встрани от „концерта“ фамилни интереси на Ротшилд – без да бъде включван делът на Edmond – сега контролиращ 49% от акциите и 54% от правата на глас. Разбираемо е, че скандалът ще гърми из съдилищата в Париж следващата година – това може би ще бъде известно време, преди „хармонията“ да се разпадне.

Източник: blitz.bg