Привържениците на независимостта на Каталуния спечелиха местните избори

Привържениците на независимостта на Каталуния от Испания спечелиха изборите за местния парламент. Това съобщи  Reuters, позовавайки се на данни от екзитпола.

Гласуването в избирателните секции приключи в 20:00 часа местно време.

Към 18:00 избирателната активност е била 63 процента, със седем процента по-висока от регионалните избори през 2012 година.

Блокът „Заедно за независимост“, състоящ се от управляващата партия „Демократична конвергенция на Каталония» (CDC), водена от Артур Мас, партията „Левите републиканци на Каталония» (ERC), «Ляво движение» (MES), и „Демократи на Каталуния» (DC ), по предварителни данни   получава 63-66 места в 135-местния парламент. Крайно лявата партия „Кандидати за народно единство» (CUP),  също така сепаратистка, получава 11-13 места.

Националистическите партии обявиха тези избори за  нов плебисцит за  независимостта на региона. Сепаратистите общо очакват  да получат най-малко 68 места в  135-местния парламент. Този резултат ще им позволи   да започнат „процес за независимост“: да съставят  правителство и да променят закона. Според изчисленията на сепаратистите след 18 месеца Каталуния ще стане суверенна държава.

Каталуния е  процъфтяващ регион на Испания. На автономията се пада около една пета от БВП на страната. Сепаратистите са уверени, че след „развода“ с Мадрид  стандартът на живот в региона ще се увеличи, тъй като данъците  вече няма да се разпределят на федерално ниво. През ноември 2014 г. Каталуния  проведе референдум, като в полза на независимостта гласуваха 80 процента от участниците.

Мадрид е заявявал многократно, че такъв референдум няма правна сила, тъй като решението за излизане на  региона от състава на страната трябва да приемат не само неговите жители, а  и гражданите на  цяла Испания.

На снимката: «Дворецът на генералитета на Каталуния» в Барселона